Liptó (Liptov)

   Turisztikai célpontok | Városok és falvak | Térképek | Térkép | Kirándulások  
Szállásbiztosítás és egyéb szolgáltatások


    A különlegesen kedvező természeti adottságának, történelmi emlékeinek és fennmaradt népművészetének köszönhetően Liptó az egyik legszebb és a turisták által leglátogatottabb szlovákiai turista régió. Zsolna tartomány délkeleti szegletében, a Liptói-medencében található. A medencét Szlovákia legmagasabb és legjelentősebb hegyei határolják: keleten a Magas-Tátra (Vysoké Tatry) , északon a Nyugati-Tátra (Západné Tatry) és a Kócs-hegység (Chočské vrchy), délen az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) és nyugaton a Nagy-Fátra (Velká Fatra). Az említett hegységek szép völgyeiben a gyalogturizmusnak, a kerékpár-turizmusnak, de főleg a téli sportoknak nagyon kedvező feltételei vannak. A síközpontok úgy a lesikláshoz, mint a sífutáshoz kiváló lehetőséget nyújtanak. A leglátogatottabb télisport központok: Déményfalvi-völgy (Demänovská dolina), Malinné, Jasná, Chopok, Bocai-völgy (Bocká dolina), Jáni-völgy (Jánska dolina). A síalpinizmus szerelmesei bizonyára ismerik a Zsári- és a Déményfalvi-völgyet. A sízésen és turizmuson kívül e régió más, kevésbé elterjedt sportok űzését is lehetővé teszi: a siklórepülést, a vadvizes evezést, a lovaglást, a barlangászatot, a helikopterezést, a hegymászást, a kerékpározást, a vadászatot és a halászatot. A régiót keresztülszeli a leghosszabb szlovákiai folyó, a Vág (Váh, 403 km), folyásának középső részén található a Liptószentmáriai-víztároló (Liptovská Mara) , amely egyben a nyári üdülés és a vízi sportok központja is. A víztároló a Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš) és Rózsahegy (Ružomberok) járásban van.
    Liptó földrajzilag egységes tartomány, sajátos népi kultúrával és népművészettel. Nevesebb települései: Vlkolinec (Vlkolínec), Krivánalja/Vihodna (Východná), Vágfalva/Vázsec (Važec), Hibbe (Hybe), Háromszécs/Háromszlécs (Liptovské Sliače), Liptószada/Oszada (Liptovská Osada) stb. A régióban több gyógy- és ásványvízforrás található. A gyógyvizeket Lucskifürdőben (Lúčky), Koritnyicafürdőben (Korytnica) és Fenyőházán (źubochňa) használják ki. Ásványvíz táplálja a Tatralandia nevű melegvizű fürdőt is Liptószentivánban (Liptovsky Ján) és a travertinkőzetről is ismert Besenyőfaluban (Bešeňová) . Többfajta ásványvizet palackoznak. A perbenyei (Pribylina) Liptói falumúzeumban (Múzeum liptovskej dediny) a látogatók megismerkedhetnek a liptói népművészettel, de a hucul lovak tenyészetével is, ez a múzeum egyik különlegessége. A vlkolineci (Vlkolínec) népi építészeti rezervátum az UNESCO jegyzékébe is belekerült.
    Liptó szívében, a Liptószentmáriai-víztárolótól (Liptovská Mara) keletre található Liptó adminisztrációs központja, a 31 ezer lakosú Liptószentmiklós (Liptovský Mikuláš). A történelemből főleg arról ismert, hogy 1713. március 13-án itt végezték ki az ismert rablót és népi hőst, Jánosíkot. A városban született és itt is tevékenykedett a szlovák kultúra és politikai élet több személyisége. Az építészeti emlékekből említsük meg a Szent Miklós templomot 1280-ból a megmaradt gótikus stílusú íveivel, az ún. Seliga-házat (itt ítélték el Jánosíkot), amely ma a Janko Král múzeumnak ad otthont, a régi megyeházát (kibővítették és pszeudobarokk homlokzatot kapott), iparos házakat, kastélyokat stb. A Vág folyón építettek egy víziszlalom stadiont kenu versenypályával (itt készül fel a szlovák válogatott keret). A városban több stadion, fürdőhely, csónakház és fedett télistadion is van. A város ismert kiindulópont az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry), főleg a Déményfalvi-völgy), valamint a Nyugati-Tátra (a Tátrai turistaút és a főgerinc) felé. De legnagyobb vonzereje a vízisportok és halászat rajongói számára egyértelműen a Liptószentmáriai-víztároló (Liptovská Mara), a 27 négyzetkilométeres területével és 43 méteres mélységével. A víztároló által elárasztott legértékesebb épületeket áthelyezték a perbenyei Liptói falumúzeumba , így a palúdzai Liptószentkereszt fatemplomot (Svätý Kríž artikulárny kostol) is, amely Európa legnagyobb fatemploma.
    Liptó nyugati részén, a Rőce és Vág folyók összefolyásánál fekszik a 30,4 ezer lakosú Rózsahegy (Ružomberok). Itt tevékenykedett Andrej Hlinka pap, ez źudovít Fulla festő szülővárosa. Az építészeti emlékekből említésre méltó az eredetileg gótikus stílusú kastély - ezt a 18. században átépítették, az 1730-ból származó későbarokk kastély, egy eredeti gótikus stílusú templom értékes belső díszítéssel, a Forradalom utcában a 18. századi iparosházak. Úgy a városban, mint a város környékén a Szlovák Nemzeti Felkelés néhány emlékművét is megtalálhatjuk. A városnézést összekapcsolhatjuk a Liptói múzeum és az L. Fulla Galéria megtekintésével. Itt főleg liptói ihletésű képeket csodálhatunk meg. A városból Árvába vezető úton megtekinthetjük Likava vára romjait. A téli sportok rajongóinak Malino Brdo síközpontot ajánljuk, ez könnyen elérhető kabinos felvonóval. Rózsahegy (Ružomberok) eszményi kiindulópont a környező hegyekbe - a Nagy-Fátrába (Vežká Fatra), a Kócsi-hegységbe (Chočské vrchy) és az Alacsony-Tátrába (Nízke Tatry).
    Liptó két legfontosabb és leglátogatottabb völgye a Kócsi-hegyekben (Chočské vrchoy) lévő Kvacsáni- (Kvačianska dolina) és Prószéki-völgy (Prosiecka dolina). Ezek egész Szlovákiai viszonylatban is a legszebbek közé tartoznak. Az előbbi a mészkőbe és dolomitba mélyen bevágott karszt szurdok, amelynek falai a száz métert is meghaladják. A Kvacsáni-patak (Kvačianka) számos vízesésen szökdelve folyik benne. Több népi eredetű műtárgy maradt meg: egy régi fából épült vízimalom, az Alsó-Brunčiak-malom (Dolný Brunčiakovský mlyn). A Kvacsáni-völgytől nyugatra található a 450-600 méter mély, kanyonszerű Prószéki-völgy. A völgy csak néhány méter széles, 4 km hosszú, de patak nem folyik benne, mivel a Prószéki-patak (Prosiečanka) itt búvópatak.
    Liptószentmiklóstól (Liptovsky Mikuláš) délre található az (Alacsony-Tátra Nemzeti Park (Národný park Nízke Tatry - NAPANT)) és ennek legkiterjedtebb természetvédelmi területe, a Déményfalvi-völgy (Demänovská dolina), amely főleg a gazdag és kiterjedt Déményfalvi-karsztvidékével és az európai minőségű sípályáival vált ismertté. A déményfalvi-völgyi barlangrendszer kb. 21 km hosszú, mintegy 30 barlangból áll, ezekből három a nagyközönség által is látogatható: a Déményfalvi Szabadság-barlang (Demänovská jaskyňa slobody), a Déményfalvi-jégbarlang (Demänovská žadová jaskyňa) és a Déményfalvi Béke-barlang (Demänovská jaskyňa mieru). A völgy felső részében Szlovákia egyik legismertebb turista- és síközpontja található - Jasná.
    A magashegyi turisták meglehetősen igényes terepen felmehetnek a Nyugati-Tátra főgerincére, 2000 m fölé: a Bánya-hegyre (Baníkov), Három-púpra (Tri kopy), Sutára/Rohács északkeleti orma (Plačlivé), Agancsosra/Rohács délkeleti orma (Ostrý Roháč), Sebesre (Bystrá), Racskó-púpra (Jakubiná), Berbécsre (Baranec).


         

       
Liptót bemutató honlapom segítségével
szeretettel hívom meg Önt Szlovákia e gyönyörű szegletébe.
Isten hozta!
Rudolf Kukura

    Szerzők | Szabályok és árak | Webmaster    
Időjárásjelentés | Ártájékozató

Szepesség | Gömör | Liptó | Felső-Garam-régió | Szlovák paradicsom | Magas-Tátra | Alacsony-Tátra | Bélai-Tátra
Pienin-hegység | Szepesi vár | Szent Jakab-templom | Lublóvár | Krasznahorka | AquaCity | Besenyőfalu | Tatralandia | Ménhárd | Felsőzúgó

Minden jog fenntartva. A honlapunk tartalmának másodközlése, bármilyen adatkezelő programokba való bevitele csak a jogtulajdonos engedélyével szabad ©.
A honlap kinyomtatása saját szükségletre megengedett, a kinyomtatott oldalak sokszorosítása tilos.